Grote zorgverzekeraars gaan Palliakit vergoeden

Deel

Gekopieerd

Zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis en CZ hebben net als VGZ besloten de Palliakit landelijk te gaan vergoeden. Dit betekent een grote doorbraak voor de palliatieve zorg.

Catheters en palliatieve medicatie bij patiënten die in een thuissituatie, hospice of verpleeghuis stervende zijn, worden hierdoor snel beschikbaar.

VGZ voerde in samenwerking met Buurtzorg, Zorggroep HenZ en Kwaliteitskring apotheken Gorinchem een pilot uit in Gorinchem met de Palliakit. Die is bedacht door huisarts Laurens van Ede.

Preventief plaatsen

De Palliakit is een door de apotheek afgesloten box waarin zich benodigdheden bevinden om (acute) symptomen direct te behandelen. De kit wordt bij palliatieve cliënten in huis gezet op het moment dat die in de terminale fase komen. Doordat de juiste spullen al bij de cliënt thuis aanwezig zijn en de toestemming hiervoor is verleend, kan de verpleegkundige meteen de kit gebruiken als dit nodig is. De apotheek controleert de inhoud van de palliatieve kit na overlijden van de cliënt en vult deze zo nodig aan. Niet gebruikte hulpmiddelen zijn dus weer in te zetten bij andere cliënten.

Administratieve last

Longarts Sander de Hosson meldt op de website van Carend dat hij blij is dat alle grote zorgverzekeraars de box gaan vergoeden.  De Hosson: “Carend kreeg de laatste maanden veel mails over de enorme administratieve last rondom verkrijgen van medicatie voor zorg in de stervensfase. Vooral blaaskatheters waren vaak niet op tijd aanwezig. Carend heeft al sinds begin van het jaar samen met Jennifer Bergkamp actie ondernomen en is met zorgverzekeraars gaan praten.”

Structureel probleem

De Hosson: “Om zorgverzekeraars te overtuigen, besloot ik tijdens ons congres Zorg in de Stervensfase live aan de 800 deelnemende verpleegkundigen en verzorgenden te vragen of er een structureel probleem was. Meer dan de helft van de aanwezigen stak de hand omhoog. Nadat ik dit filmpje op Linked-In plaatste, zagen zorgverzekeraars hoe groot de problemen waren. Binnen twee dagen had ik ze allemaal gesproken en beloofden ze hun best te doen om de problemen snel op te lossen. En dat is nu al zo ver.”

Weten wat er in de Palliakit zit? Bekijk de video

 

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen