‘Duurzame bedrijfskleding wint steeds meer terrein’

Deel

Gekopieerd

Het Belgische Sarco toonde op Zorg & facility het assortiment bedrijfskleding voor de zorg. Ook daar krijgt duurzaamheid een steeds grotere rol.

Luc Sarens, de afgevaardigd bestuurder van Sarco, constateert dat duurzaamheid veel  aandacht krijgt.  “Meer en meer ziekenhuizen stappen over naar ecologische alternatieven. In België alleen al hebben we meer dan 170.000m ecostof verkocht, wat overeenkomt met een CO2 reductie van 72.500 kg vergeleken met de klassieke polyester/katoen.  Ook in Nederland stijgt de vraag naar duurzame stoffen.

Isabelle van Coppenolle, als business development manager verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, benadrukt dat bedrijfskleding van nature al duurzamer is dan onze dagelijkse kleding. “Bedrijfskleding kan zonder problemen meer dan 150 keer worden gewassen. Hierdoor gaat de kledij heel lang mee,  wat op zichzelf al duurzaam is.”

Eucalyptusbomen

Steeds meer kleding die Sarco produceert, is vervaardigd uit de stof Ecogreen. Deze stof bestaat deels uit lyocell, ook bekend onder de merknaam Tencel, gemaakt van houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen. Dit is een duurzame houtsoort die binnen Europa groeit. En deels uit gerecycled PET-flessen.

Van Coppenolle: “De kleding gemaakt van Ecogreen is verkrijgbaar in diverse modekleuren en staat qua wasbaarheid en kleurvastheid gelijk aan gewone polyester en katoen,. De stof voelt bovendien superzacht aan. Vroeger waren de duurzame en ecologische alternatieven iets duurder in aanschaf, maar tegenwoordig is het prijsverschil bijna verwaarloosbaar geworden. Dus het argument dat duurzamer ook duurder is, gaat niet meer op.”

Woonzorgcentra

De vraag naar bedrijfskleding groeit ook in woonzorgcentra. Tijdens de coronacrisis groeide de behoefte aan controle over het wasproces  om contaminatie te voorkomen. Hierdoor kreeg bedrijfskleding steeds vaker de voorkeur boven eigen kleding van het personeel. Deze trend zet zich voort, met een breed scala aan opties die verder gaan dan alleen witte kleding. Uniformiteit in kleding wordt ook gewaardeerd door bewoners. Het draagt bij aan duidelijkheid in een omgeving waarin helderheid essentieel is.

EcoScrubs

Sarco had op Zorg & facility  een primeur: de EcoScrubs. Dit zijn speciale kledingstukken voor gebruik in de operatiekamer, vervaardigd uit  Repreve gerecycled PET-flessen. Van Coppenolle: “Hoewel scrubs van dit materiaal al langer bestaan, zijn ze nog niet eerder van zulke hoogwaardige kwaliteit geweest. Chirurgen en operatieassistenten brengen vaak uren door in de operatiekamer, waarbij comfort van groot belang is. Het supermicro-polyester is zacht, absorbeert vocht en is zeer ademend, wat essentieel is omdat deze kleding direct op de huid wordt gedragen.”

Reusable

Sarco ziet een veelbelovende toekomst voor deze OK-kleding, vooral omdat zorgmedewerkers steeds meer streven naar duurzame alternatieven voor hun kleding en materialen. Onlangs zijn ook wasbare OK-mutsen beschikbaar gekomen. Sarens : “We merken dat deze steeds vaker worden gebruikt. De omschakeling van disposable naar reusable is in volle opmars. Dit is een positieve ontwikkeling waar we bij Sarco graag aan bijdragen.”

 

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen