Nicole Hunfeld: ‘We moeten echt minder geneesmiddelen gaan verspillen’

Deel

Gekopieerd

Jaarlijks komt er minstens 190 ton aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht. Nicole Hunfeld, vicevoorzitter en penningmeester van de Apothekersorganisatie KNMP: “Geneesmiddelen hebben veel milieu-impact. Het is belangrijk dat we daar goed mee omgaan. De KNMP wil daar graag een leidende rol in nemen.”

Door Eden Daniel

De KNMP is één van de koepelorganisaties in de zorg die onderdeel is van de Green Deal Duurzame Zorg regiegroep. Investeren in communicatie en samenwerking is volgens Nicole Hunfeld cruciaal voor een duurzamere toekomst voor de farmacie.

Dwarsverbanden

“De KNMP heeft een eigen Green Team opgezet dat zeer actief is en belangrijke vooruitgang boekt. We zoeken veel samenwerking met openbare apothekers en ziekenhuisapothekers. Geneesmiddelen zijn complex en je hebt dan ook echt de expertise van een apotheker nodig om duurzaamheidsadvies te geven aan patiënten. Je ziet overal weer dwarsverbanden en dat is denk ik het mooie van de Green Deal Duurzame Zorg.”

Fietskoeriers

De KNMP ondersteunt verschillende duurzame initiatieven. “Zo zijn we zichtbaar in de Week van Ons Water. Die week krijgt jaarlijks media-aandacht en apothekers maakten gebruik van materialen die KNMP beschikbaar gesteld.”

“Veel apotheken hebben bijvoorbeeld retourboxen voor medicijnen, en Nederland blinkt ook echt uit in het gebruik van fietskoeriers voor het bezorgen van medicatie. Dat is misschien helemaal niet zo zichtbaar, maar dat hebben we wel. Daarin lopen we echt voorop.”

Heruitgifte medicijnen

KNMP ondersteunt de heruitgifte van medicijnen tegen kanker. “Nederland is ook een van de eerste landen die heruitgifte van zogeheten oncolytica onderzoekt op grote schaal.”

Verder stelt de KNMP praktische handvatten beschikbaar voor het verduurzamen van de apotheek. Nicole Hunfeld: ‘We hebben onze eigen Toolkit Groene Apotheek ontwikkeld. Die is enthousiast ontvangen en wordt voortdurend bijgewerkt om apothekers te ondersteunen om duurzame stappen te zetten.”

Milieu-impact

“We zetten heel veel stappen. Alleen zijn deze niet heel goed meetbaar, omdat we de milieu-impact per geneesmiddel nog niet weten”, aldus Hunfeld. “Hoewel het lastig is om de exacte impact te meten, merken we dat onze initiatieven gewaardeerd worden en leiden tot meer bewustwording in de samenleving. Iedereen heeft te maken met geneesmiddelen. Dus hoe duurzamer, hoe beter voor ons allemaal.”

Over tien jaar hoopt Hunfeld dat er veel meer inzicht is in deze milieu-impact. “Artsen kunnen dan gepaster voorschrijven en apothekers kunnen zo afleveren op maat. Dat leidt tot minder verspilling en dat is hard nodig. De komende jaren gaan we alle stappen uit de Green Deal Duurzame Zorg uitrollen, zodat we de beste keuzes kunnen maken voor het milieu.’

Groot netwerk

De samenwerking met andere partijen uit het veld en andere ondertekenaars van de Green Deal Duurzame Zorg draagt aanzienlijk bij aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen van de KNMP. “Doordat er nu een groot netwerk is, kun je goed overleggen met bijvoorbeeld huisartsen. “De lijnen zijn korter, waardoor je makkelijker met elkaar kunt samenwerken. Dat kan in kleine dingen zitten. Dat is juist het mooie eraan.”

“We moeten er wel voor zorgen dat met de vele initiatieven die er zijn, iedereen de juiste informatie krijgt en ook hetzelfde uitdraagt” vervolgt ze. “Het is best lastig te interpreteren hoe schadelijk een geneesmiddel is voor bijvoorbeeld het water. De apotheker kan hier ondersteuning in bieden. Duurzame farmacie is zo belangrijk. Veel mensen houden zich er ook mee bezig en het samenwerken geeft zoveel energie. Ik hoop dat we dat ook heel lang zo kunnen doen.”

Afvalquiz

Hunfeld geeft waardevol advies voor wie graag wil verduurzamen, maar niet weet waar te beginnen: “Begin met kleine stappen en maak het leuk. Vorm een Green Team en bedenk samen acties die passen bij de organisatie. Dat kan zijn dat je borrel voortaan plantaardig is, of dat je met elkaar een afvalquiz houdt. Begin met een klein punt en laat goed zien wat je opbrengst is. Als je wilt uitbreiden: haak aan bij bestaande initiatieven en zoek vooral ook samenwerking met andere collega’s en partijen.”

Bron: Green Deal Duurzame Zorg

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen